Tegenwoordig allang weer standaard, maar begin 1990 was het vooruitstrevende technologie:
Met het introduceren van het eerste watergedragen laksysteem ter wereld, was NEXA AUTOCOLOR® haar tijd ver vooruit. Dit jaar viert Aquabase haar 25e verjaardag en is inmiddels opgevolgd door de 2e generatie: Aquabase Plus, dat al weer een 10 jarig jubileum viert.

 Het is 25 jaar geleden dat Nexa Autocolor (toen nog ICI Autocolor) in de autoschadeherstelmarkt een revolutie ontketende met de invoering van het eerste watergedragen laksysteem. “Tegenwoordig zijn watergedragen applicatiesystemen standaard in de spuitcabine, maar toen Aquabase begin jaren 90 op de markt kwam, was ons systeem de eerste in zijn soort”, herinnert Adrian Ball, huidige Marketing Manager Duitsland van Nexa Autocolor, maar toendertijd lid van het ontwikkelingsteam in Slough, Engeland. “Velen hebben ons voor gek verklaard, maar wij waren ervan overtuigd dat deze technologie potentieel had en zijn stug doorgegaan.”

En met succes: Het innovatieve systeem heeft in de praktijk de schadeherstelbedrijven en spuiterijen snel weten te overtuigen.

Aquabase dat gebaseerd is op gepatenteerde microgel-technologie maakte het mogelijk een tot dan toe nooit vertoonde kleurprecisie te bereiken, een vermindering van procestijden te bewerkstelligen en het foutpercentage terug te dringen. En bovendien bespaarde het materiaalkosten uit. Dit kwam doordat de oplosmiddelenhoudende laksystemen zeer grondig geroerd moesten worden om een homogene massa te worden die voor de applicatie nodig was. Het niet goed genoeg roeren van deze lakken veroorzaakte regelmatig afzetting van pigmenten en het niet overeenkomen van de kleur, ongeacht hoe zorgvuldig de componenten uit het lakrecept waren samengevoegd. Gebeurde dit, dan moesten alle spuitwerkzaamheden opnieuw uitgevoerd worden. Dat leverde behoorlijk veel tijd en materiaalverlies en dus extra kosten op.

 

Geschud, niet geroerd: Aquabase optimaliseert de bedrijfsvoering

Share